Kappale 12

Mökillä

Virtasten kaupunkikodissa on sähkösauna, mutta kesämökillä heillä on kauniin järven rannalla rantasauna, joka lämmitetään puilla. Useimmat suomalaiset ovat sitä mieltä, että juuri puusauna on aito sauna ja vain puusaunassa saa oikeat löylyt.

Kun Virtaset ovat maalla, he lämmittävät saunan melkein joka ilta. Reiska pilkkoo saunapuut ja kantaa järvestä vettä saunaa varten. Ruumiillinen työ tuntuu mukavalta toimistossa istumisen jälkeen.

Sillä välin kun sauna lämpiää, Leena ja lapset tekevät koivunoksista vihdat jokaiselle. Ulkomaalaisista vihtominen saattaa tuntua merkilliseltä: hakata nyt itseään koivunoksilla tulikuumassa saunassa! Mutta vihtominen panee veren kiertämään, ja vihdoista leviää saunaan raikas koivun tuoksu.

Sauna on valmis, kun lämpötila on noin 85 astetta. Koko perhe istuu lauteilla. Reiska heittää löylykauhalla vettä kiukaalle. Kiuas kihahtaa, hiki nousee iholle, ja Jaakko huutaa innoissaan: ”Lisää löylyä!”

Kun ollaan rantasaunassa veden äärellä, juostaan saunasta uimaan ja taas takaisin löylyyn lämmittelemään. Talvella, kun vedet ovat jäässä, käyvät jotkut rohkeat avannossa. Niin rohkeita Virtaset eivät sentään ole, mutta kesällä, kun vesi on lämmintä, he käyvät uimassa saunasta monta kertaa.

Kun Leena ja lapset ovat jo lopettaneet saunomisen ja ovat pesuhuoneessa peseytymässä, istuu Reiska vielä yksin saunassa ja ottaa oikein kovat löylyt, niin että nahka melkein palaa. Ennen miehillä olikin tapana kilpailla siitä, kuka kestää kovimmat löylyt. Voittaja oli se, joka viimeisenä istui saunan lauteilla. Saunomisen jälkeen Virtaset istuvat pukuhuoneessa pyyheliinat ympärillään. Aikuiset juovat kylmää olutta ja lapset limsaa. Olo on mukava ja rento.

Kun lapset ovat menneet nukkumaan, istuvat Leena ja Reiska vielä kahden kesken saunan kuistilla juttelemassa valoisassa kesäyössä. Joskus he puhuvat siitä, miten saunan merkitys on aikojen kuluessa muuttunut. Ennen vanhaan saunaa käytettiin muuhunkin kuin vain peseytymiseen: Lapset syntyivät saunassa., ja saunaan mentiin, kun oltiin sairaita. Silloin uskottiin, että sauna parantaa. Ja kun joku kuoli, ruumista säilytettiin saunassa, kunnes vainaja voitiin haudata.

Nykyajan ihmiset eivät mene saunaan synnyttämään lapsia tai kuolemaan. Saunominen on tapa rentoutua. Suomalaiset puhuvat saunassa jopa liikeasiansa. Kun amerikkalainen järjestää vierailleen grillikutsut kotipihallaan, vie suomalainen vieraansa saunaan. Ulkomaalaiselle rantasauna järven tai meren rannalla leutona kesäiltana voi olla eksoottinen elämys, vaikka varmaan monesta tuntuu kummalliselta istua kuumassa saunassa alasti ilman vaatteita neuvottelemassa liikeasioista.

Virtaset ovat kuitenkin hyvin tyypillisiä suomalaisia; heidän mielestään saunaa ei voita mikään.

Kun Leena ja Reiska istuvat saunan jälkeen kuistilla katselemassa kuutamoa, he miettivät, kukahan huomenna ensimmäisenä kysyy: ”Joko sauna on laitettu lämpiämän?”

TEHTÄVÄ 1

MUISTATKO SANAN JA MERKITYKSEN?

Saunan löylyhuoneessa ei istuta tuoleilla eikä penkeillä, vaan _________________________________.

Sauna, joka lämpiää sähköllä, on _____________________________.

Puusauna lämmitetään __________________________.

Suomessa kesäyöt eivät ole pimeitä. Ne ovat hyvin ___________________________________.

Virtasten mielestä sauna on maailman paras asia. Heistä mikään ei ____________________________ saunaa.

Saunassa suomalaiset vihtovat. Vihtominen _____________________ veren kiertämään.

Saunassa istutaan ilman vaatteita eli _____________________________.

Reiska heittää löylyä: Hän heittää vettä _______________________________.

Leena ja lapset pesevät itseään pesuhuoneessa. He _____________________________.

Sauna on valmis, kun sen __________________________________ on noin 60°C.

Jätä kommentti